Hakking

Hals over hodet

Det MÅ være noen som har brukt den tittelen før i forbindelse med en håndarbeidet hals… Her dreier det seg egentlig om tre halser, så Halser av gårde? Noen morsommere?

Halser av gårde beskriver i hvertfall hverdagen min. Disse tre halsene har til felles at de alle er hakket med kurvmasker, storebroren til hakkemaske mellom (også kalt helmaske, på engelsk Tunisian full stitch). To av dem i kombinasjon med striper med hakkemaske mellom.

Den rød-lilla halsen har brede striper med hakkenmasker mellom og kurvmasker. Den er hakket i et veldig tynt ullgarn – Vale fra Brooklyn tweed med tokroks hakkenål 4 mm. Den sorte halsen har brede diagonale striper med de samme maskene, laget i Vilje lamullgarn fra Hillesvåg med tokroks hakkenål 5 mm. Den grønne som skal bli ferdig til våren hakkes kun med kurvmasker i Isager Trio, mest lin – satser på at den blir lett og luftig.

Kurvmasker bygger noe mer i høyden og bittelitt mindre i bredden enn hakkemasker mellom. Derfor bør ikke halsen med diagonale striper lages i annet enn ull. Områdene med kurvmasker vil bule litt ut, men det gøye med ull er … blokking! Det fikser boblene. Underveis trodde jeg at boblene kunne gi en artig effekt. Jeg tok feil. En annen fordel med blokking av akkurat dette garnet er at det blir mykere. Begge disse halsene er mye brukt!

Jeg blokker nesten alt jeg lager, ikke bare arbeid i ull. Men effekten er størst på ull, nesten litt magisk. Og varig.

Forklaring kurvmasker:

Kort fortalt er en kurvmaske en hakkemaske mellom, kast og en til hakkemaske mellom i det samme mellomrommet. I annet hvert mellomrom. Legg opp et oddetall masker. I videre omganger plukkes alle masker opp i rom mellom vannrette maskeledd, på samme måte som hakkemaske mellom.

1. omgang, oppmasking: Hopp over første mellomrom, hakkemaske mellom, kast og ny hakkemaske mellom i samme mellomrom. Gjenta ut raden. Avmasking: LM, [kast og dra garnet gjennom 4 løkker, LM], gjenta [ ] ut raden.
2. omgang, oppmasking: Hakkemaske mellom, kast og ny hakkemaske mellom i samme mellomrom, hopp over neste mellomrom. Gjenta ut raden. Avmasking: LM, [LM, kast og dra garnet gjennom 4 løkker], gjenta [ ] ut raden.
Repeter disse to omgangene.

Diskusjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..