Hals hakket i chevron mønster
Hakking

Dobbel sikk-sakk hals – hakket i Chevron mønster

Av en eller annen grunn kjennes det som juks å lage en hals ved å hakke den flat (som et skjerf) og så sy endene sammen. Dessuten liker jeg ikke unødvendige sømmer. Her har jeg løst det ved å hakke rundt, frem og tilbake: Det trengs en hakkenål med vaier som har plass til alle maskene, og så lenker man slutten og begynnelsen av hver omgang sammen. Sammenlenkingen er så og si usynlig.

Jeg prøver meg på en oppskrift! Gi meg gjerne en tilbakemelding om noe er uklart. Oppskriften tar utgangspunkt i at man har kjennskap til vanlig hakking, og bruker garn med strikkefasthet cirka 25m = 10 cm på pinner 3mm. Den avbildede halsen er laget i Viking Silk Alpaca fra mitt litt for store garnlager. Dette garnet er dessverre utgått, men Sandnes Tove og Drops alpaca har omtrent samme tykkelse. Du kan fint bruke andre tykkelser. Hvilket som helst garn i en myk kvalitet, bare tilpass antall masker for å få riktig lengde. Masketall må kunne deles på 15. For dobbel hals bør lengden være minst 60 cm.

Du trenger 150g garn, heklenål 7-8 mm og hakkenål 6 mm med vaier.

Notat: Bølgene lages ved å hakke 3 masker sammen i spissene nedover, og å øke på hver side av to hakkemasker der spissene peker oppover. Det hakkes rundt med ett nøste uten å snu arbeidet, ved å lenke sammen hver omgang.

Forkortelser (små bokstaver betyr maske på forrige runde, typisk den du skal hakke en ny maske i):
LM/lm – Luftmasker
Str. – Størrelse
O-rad – Oppmaskingsrad
A-rad – Avmaskingsrad
HM/hm – Hakkemaske
3hmSM – Stikk nålen gjennom de 3 neste hakkemaskene, kast, dra gjennom = 1 HM
KJM – Kjedemaske
HMKJM – Hakket kjedemaske
3hmSMKJM – Stikk nålen gjennom de 3 neste hakkemaskene, kast, dra gjennom både 3 hm og løkken på nålen

Opplegg:
Legg opp 195 luftmasker med heklenål 7 eller 8 mm. Snu arbeidet, bytt til hakkenål og mask opp løst i luftmaskenes midtledd på baksiden, det maskeleddet som buler litt opp i midten. Når du har masket opp i alle lm (195 løkker på nål og vaier) skal du lage en sirkel: Før endene av arbeidet sammen, stikk nålen gjennom den første masken du dro opp på omgangen og gjennom luftmaskeløkken inne i denne. Kast og dra garnet gjennom luftmaskeløkken og gjennom den nyeste masken på nålen. Resten av omgangen maskes av på vanlig måte: kast, dra gjennom 2 til du har 1 løkke igjen på nålen.

Mønster
O-rad: [1 HM, kast, 5 HM, 3HMSM, 5 HM, kast, 1 HM] gjenta [ ] ut raden.
A-rad: Lenk omgangen sammen ved å stikke nålen gjennom første hm på omgangen og gjennom avmaskingsløkken inne i denne hm. Kast og dra garnet gjennom avmaskingsløkken (se bilde under) og gjennom den nyeste HM på nålen. Resten av omgangen maskes av på vanlig måte.
Gjenta radene til halsen er ca. 30 cm bred eller så bred som du ønsker.

Fell av:
Merk at du i toppen av hver spiss legger til en LM. Pass på å få med deg masker i alle kastene på forrige runde.
LM i løkken du har på nålen, 5 HMKJM, [stikk nålen gjennom de 3 neste hm, kast og dra gjennom disse 3 og løkken du har på nålen (= 3hmSMKJM), 6 HMKJM, [LM, 6 HMKJM, 3hmSMKJM, 6 HMKJM] gjenta [ ] ut omgangen, fest sammen med KJM i første LM på omgangen.

Til slutt hekler du en omgang KJM over begge kanter med heklenålen du brukte til opplegget. Fest garnender. Blokk arbeidet med nåler i spissene.

Sammenlenking av omgangen

Diskusjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..