Gimping

Gimpet flettehals med frynser

Denne halsen tar det bare et par kvelder å lage, og den er nesten like enkel som det blå gimpete skjerfet jeg viste i vinter. Der finner du også noen nyttige gimpetips som det kan være lurt å lese før du setter i gang. Til halsen trenger du en gimpegaffel, en heklenål tilpasset garnet og cirka 150 meter av et tykt og mykt garn for pinner nr 5-7. Gjerne en alpacakvalitet. Sandnes Kos, Viking Alpaca superfine og Pickles Cozy vil f.eks fungere bra. Garnet jeg brukte til halsen på bildet er gått ut av produksjon.

Fremgangsmåte: Plasser spilene i gaffelen med cirka 8 cm mellomrom. Heller for stor avstand enn for liten! Gimp 4 remser cirka 64 cm lange, hos meg ble det 72 løkker (på hver side). Det er viktig at antall løkker kan deles både på 2 og 3.

Når du har remsene ferdig fletter du dem sammen: Legg to av remsene ved siden av hverandre og pass på at de ligger samme vei. Start sammenflettingen i begynnelsen av remsene. Stikk heklenålen gjennom de 3 første løkkene på remse 1 og plukk opp de 3 første løkkene fra remse 2 og dra dem gjennom. Fortsett slik ut remsene. Legg remse 3 ovenfor og flett nederste rad med løkker sammen med øverste rad med løkker på remse 2, men start «omvendt» ved å stikke heklenålen gjennom de tre første løkkene på remse 3 og dra de 3 første løkkene fra remse 2 gjennom. Så fletter du remse 4 på remse 3: Start med å stikke heklenålen gjennom de første 3 løkkene på remse 3 og dra 3 løkker fra remse 4 gjennom (som remse 1 og 2). Så fletter du sammen løkkene på toppen: For at halsen ikke skal bli for stram øverst så stikker du heklenålen gjennom 2 løkker og drar de 2 neste gjennom. Fortsett ut remsen. Løkkene nederst på remse 1 lar du være som de er.

Så kommer utfordringen – finn en stor stoppenål og bruk garnendene til å montere kantene av arbeidet sammen til en hals: Det vil være to garnender å jobbe med på hver remse når du legger kantene av arbeidet mot hverandre. Den ene garnenden bruker du til å feste midten av remsene sammen (heklemaskene). Ta noen tilnærmet usynlige sting gjennom midten og vev inn enden på motsatt side. Den andre garnenden brukes til å feste løkkene. Vær kreativ og fest løkkene over/under hverandre for å etterligne flettingen, slik at monteringen nesten blir usynlig. Prøv deg frem, det er lettere enn det høres ut som. Til slutt fester du garnendene ved å veve dem inn heklemaskene i midten av remsene. Ca 6 cm. Ikke vev inn mer enn én tråd i de samme heklemaskene, for da blir midten av remsen veldig stiv.

Nå har du forhåpentligvis en god og myk hals ingen har maken til!

Pattern in English is available here.

 

Diskusjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..